Infosivu Sisältösivu Oulun kaupunki Keskustelusivu Palautesivu Mondonet

Meritullin Haminasta
vierasvenesatama

OULU 1997, KAARINA NISKALA

Oulu saa vihdoin vierasvenesataman. Satama-alue syntyy Kauppatorin edustalle. Pienveneilyn käytössä jo perinteisesti ollut ranta ristitään Meritullin Haminaksi.

Oulun uusi vierasvenesatama

Oulun kaupunkiin veneellä saapuvien vieraiden palvelut paranevat heti jo vuonna 1997, kun Meritullin rakentamisen myötä valmistuvat myös kaupungin uudet rantasuunnitelmat Kauppatorilla ja Kiikelissä. Vierasvenesataman ja kotivenepaikkojen rakentaminen keskittyy kolmelle alueelle: kaupunkimaiseen kauppatorin rantaan, luonnonläheiseen Kiikelinsaareen sekä kaupunginteatterin taustalle, Vänmanninsaareen. Meritullin edustalle tulevaan varsinaiseen vierassatamaan on varattu venepaikat 40 alukselle.

Ensimmäisinä valmistuvat Kauppatorin rannan venepaikat. Rannan yleisilme säilyy entisellään, sillä valmiit puiset laituripaikat kestävät vielä pitkään. Vastapäätä kaupunginteatteria Meritullin kanavaan tehdään laituri kahdellekymmenelle kotiveneelle.

Ravintolalaiva säilyy Torin rannassa, mutta sen uusi paikka on lähempänä Kaarlenväylää. Näkymä Torilta Meritullin Haminaan ja Rommakonselälle on siten avarampi kuin ennen.

Kiikelinsaaren rakentaminen toteutuu vuosituhannen vaihteessa. Siltojen ja rannan rakentaminen on ensimmäinen vaihe, ja se ajoitettiin vuoteen 1997.

Kiikelinrantaan valmistuu oma vierassatama ja kotivenelaituri. Vierasveneilijöiden huoltotilat on sijoitettu alkuvaiheessa Aittakujalle siirrettyyn aittarakennukseen, joka palvelee myös toriyleisöä. Ravintolapaviljonki valmistuu sekä veneilijöitä että torikävijöitä varten Kiikelinsaaren kärkeen.

Elban saaren ja Kiikelin väli ruopataan. Elba yhdistetään mantereeseen jalankulkusillalla, jotta niin vieraat kuin kaupunkilaisetkin pääsevät saaren luonnontilaiseen maisemaan. Muuten avoimeksi rantaniityksi jäävän saaren keskelle pystytetään pyöreä näköalapaikka.

Vesibussit ja risteilyalukset pääsevät taas tulevaisuudessa Torille. Niiden laiturit rakennetaan Vänmanninsaaren rantaan teatterin eteläsivulle koko projektin lopuksi.Lähetä palaute
Kiitos!
© COPYRIGHT
Rosamondo Oy 1997-2005