infosivu sisältösivu oulun kaupunki keskustelusivu lähetä palaute mondonet-kansi

Perunatori, leipätori,
kukkatori, etninen tori:

Oulun Tori elpyy
muutamassa vuodessa

Oulun Tori voisi olla alueen peruna-aitta.

OULU 1997, PENTTI KIVIRANTA

("Keskikaupungin johtajan" tehtävistä loppuvuonna 1997 eläkkeelle jäänyt) Hemmo Kuuranhalla haluaisi kasvattaa Torista oululaisille uuden lempilapsen: perunatorin, leipätorin, kukkatorin, vihannestorin, etnisen torin. Ja vielä: kalankäsittelytorin, koulutus- ja opastustorin.

Kuuranhalla tietää vankasta kokemuksesta, että viimeistään viiden vuoden päästä Tori on herännyt kukoistamaan.

Torin kehittäminen oli ykköstavoite vuonna 1996 julkistetussa Pro Centre Oulu -suunnitelmassa ja helmikuussa 1997 valmistuneessa konsulttityössä, jonka nimi on arkisemmin ja vähän suomenkielisemmin Oulun keskustatoiminnot.

Kuuranhallan mielessä on pitkään muhinut joukko uusia esityksiä Kauppatorin uudistamiseksi. Torin kehittäminen edellyttää kuitenkin laajaa yhteistyötä.

Kuuranhallan mielestä sekä Kauppahallin että Torin toiminta on järjestettävä uuteen uskoon. "Kauppahalli on interiööriltään jäykkä ja vanhanaikainen. Se perustuu tiskin yli myyntiin. Asiakkaat eivät pääse luontevasti tutustumaan tuotteisiin."

Kuuranhalla vertaa Oulun Kauppahallia Tukholman kauppahalleihin, ja toteaa että ero on melkoinen. Tukholman mallia voisi soveltaa Ouluun.

Tukholmassa halleja on kolme. Ykköshalli myy kojuissaan ja ravintoloissaan hieman elitististä elämäntapaa. Toinen on etninen halli, värikäs, väkevä ja tuoksuva. Kolmas halli on uudenaikainen kauppapaikka. Vaikka sellaiseen moninaisuuteen ei Oulussa päästäisikään, Kauppahallia kannattaisi silti kehittää. Myyjät ja asiakkaat pitää vapauttaa pienten myymäläloosien ja tiskien tyranniasta. Tiskinylimyynnin rinnalle voidaan kehittää vapaampi kauppatapa.

Kuuranhalla esittää, että ympäristöviraston käyttämä, Kauppahallin vieressä sijaitseva tiilirakennus otetaan hallikaupan käyttöön. Sinne rakennettaisiin pieniä ravintoloita ja muita tiloja, jotka tukevat Kauppahallin myyntipisteitä.

Kauppatorilla pitää tehdä kauppaa ja saada maanmainetta

"Torikaupan volyymi on saatava kasvamaan. Kolmen vuoden sisällä on kaikki myyntipisteet torilla ja aitoissa otettava käyttöön. Tyhjillään ne eivät saa olla."

"Torin kehittäminen tästä eteenpäin edellyttää uutta torikäsitettä", Kuuranhalla sanoo. Kuuranhallan mielestä Oulun Tori voisi hankkia valtakunnallisen maineen kahdella torikaupan perusaiheisiin kuuluvalla tuotteella: peruna ja leipä.

"Pohjois-Pohjanmaa pyrkii olemaan Suomen peruna-aitta. Kuinka se näkyy torilla? Torista pitää tehdä perunan näyteikkuna niin, että koko maassa tunnettaisiin Oulun perunatori. Mukaan on saatava viljelijät, tuottaja- ja neuvontajärjestöt sekä elintarviketeollisuus."

Kuuranhalla toisi Torille myös leivän ja jauhot: paikalliset leipomot ja myllyt. Pienet leipomot eivät saa tuotteitaan enää suurten tavarataloketjujen ostajien listoille. Tori voisi olla niille uusi markkinakanava.

"Leipomoille tarvitaan kuitenkin koulutusta ja opastusta, jotta ne pystyvät tarjoamaan Torille sellaisia tuotteita joita siellä kysytään. Tässäkin voisivat mukana olla heidän omat organisaationsa, esimerkiksi Leipuriliitto."

Vihanneskaupan tulevaisuuteen Torilla Kuuranhalla uskoo myös. Alueen vihannesviljelijät, varsinkin luomuviljelijät, saisivat uudentyyppisestä Torista Kuuranhallan vision mukaan oivan kauppapaikan.

Uutta potkua Torille antaisi etnisyys, jolle Oulussa on sosiaalinen tilaus. Pakolaisissa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka osaisivat ja haluaisivat hankkia toimeentulonsa itselleen ja perheelleen kaupankäynnillä. Torin ja laajennetun Kauppahallin uusista tiloista Kuuranhalla haluaisi osoittaa heille siihen mahdollisuuden.

Vuodenaikojen ja vapaa-ajan rytmiin

Torikauppa pitää Kuuranhallan mukaan rytmittää uudelleen. "Torimyynti täytyy sitoa vuodenaikaan. Keväällä oululaisten on saatava Torilta kukkia ja taimia, kesäkuusta lähtien vihanneksia, syyskesällä marjoja, joulun alla marraskuusta lähtien lahjatavaroita ja käsitöitä."

Samalla Tori on muutenkin ajastettava uudelleen. Kesäkautta on jatkettava huhtikuun puolivälistä lokakuun alkuun. Nyt se päättyy kuukautta aikaisemmin. Päivittäiset toriajat on rytmitettävä sopimaan ihmisten vapaa-aikoihin.

Torin erityinen ongelma on ollut talvi. Sekin on käännettävissä eduksi. Jo marraskuun lopulla voitaisiin aloittaa Joulutori, jossa myydään käsitöitä ja muita lahjatavaroita ja järjestetään jouluisia tapahtumia ja kilpailuja.

Tapahtumat tukemaan kaupankäyntiä

Toripolliisi vartioi Oulun Kauppatoria.

Torin tapahtumien tavoite on Kuuranhallan mielestä selvä: se on torikaupan lisääminen. Torille sopivat Perunapäivät, Rosan päivät, Kalamarkkinat; siis yleensä sellaiset tapahtumat, jotka kasvavat luontevasti kauppatorien perusideasta ja tukevat sitä.

Valkosipuliyönkin Kuuranhalla on valmis luovuttamaan juuri tämän vuoksi Torille. Weindorf -viinikylä tai olutjuhlat eivät sitävastoin hänen mielestään sovi torille.

"Sen sijaan Torille on saatava kaikenlaista neuvontaa, joka liittyy myytäviin tuotteisiin. Esimerkiksi keväällä Torille pystytettäköön kaupunkilaisille puutarhaneuvonnan toimipiste", Hemmo Kuuranhalla ehdottaa.Lähetä palaute
Kiitos!
© COPYRIGHTt
Rosamondo Oy 1997-2005