Infosivu Sisältösivu Oulun kaupunki Keskustelusivu Palautesivu Mondonet

Kauppatori uudistuu
perinteitä kunnioittaen

OULU 1997, KAARINA NISKALA

Oulussa kaupan keskus on ollut perinteisesti torinrannassa. Sen luonteeseen ovat kuuluneet aitat ja makasiinit, kaupankäynti ja markkinat. 1800-luvun jälkipuoliskolla tervan, lohen ja voin vienti vaurastutti kaupunkia, laivanrakennus oli vilkasta ja joka kymmenes oululainen oli merimies.

Oulu sai uuden rantabulevardin.

Ranta-aitat on jo ryhmitelty uudelleen Aittakujan varteen niin,
että meren rantaan on syntynyt uusi viihtyisä kevyen liikenteen rantabulevardi.

Vuoden 1882 palon jälkeen Oulun Rantakadulle rakennettiin kauppaporvarien uusrenessanssitalot kaupungin merenpuoleiseksi julkisivuksi. Laiva- ja veneliikenne satamineen ja valkamineen oli olennainen osa torinrannan elämää, sillä ennen rautatieyhteyksiä kaupunkiin saavuttiin mereltä.

Kauppatorin ympäristö rakennetaan arkkitehtonisesti moni-ilmeiseksi. Torinrannan alue saadaan eläväksi myös talviaikaan, kun Kauppahallin, Torin ja aittojen liiketoimintaa aktivoidaan myös talvella sekä kehitetään muutenkin talvisia tapahtumia.

Kauppatorin uudetkin toiminnot sijoittuvat entiselle paikalle veden ääreen. Torialue jäsennöityy entistä paremmin ehyeksi kokonaisuudeksi, jota rajaavat Kauppahalli, Rantakadun aitat sekä esiintymislava.

Torikauppaa käydään vision mukaan 2000-luvulla myös Talvitorilla, joka sijoitetaan Kauppahallin kylkeen Kauppurienkadun puolelle. Talvitori saa lasikatteen, joka antaa suojan arktiselta viimalta. Ympäristöviraston puurakenteiseen taloon on ideoitu pikkuravintoloita, työpajoja ja kirpputoreja.

Aitat liiketiloiksi

"Aittakujan varteen siirrettyihin ranta-aittoihin on jo saatu ympärivuotista kauppa- ja ravintolatoimintaa", kertoo arkkitehti Kari Parkkinen. Suurimpaan, Torille päin käännettyyn kaksikerroksiseen punamullaattuun aittaan avattiin hiljattain kahvila terasseineen. Myös Saaristonkadun puolella Bergbomin makasiinin tuleva käyttötarkoitus on ravintola.

Kauppatorin pohjoisreunalla sijaitsevan esiintymislavan kangaskatto tuo mieleen purjelaivakauden. Kauppatori erotetaan paikoitustilasta lavan molemmin puolin luonnonkivimuurilla sekä puu- ja pensasistutuksilla.

Polkupyörille pysäköintialue

Kauppatorin uudistamisen yhteydessä pyöräilijät saavat Torin laitaan, Rantakadun varrelle, oman katetun polkupyörien pysäköintialueen. Kaarlenväylän ja Rantakadun kulmaukseen, entisen huoltoaseman paikalle toteutunee myös perinnetori, jossa kaupungin historiasta viestivät tervaperinteestä kertova näyttely sekä 15 tervatynnyriä.Lähetä palaute
Kiitos!
© COPYRIGHT
Rosamondo Oy 1997-2005