Infosivu Sisältösivu Oulun kaupunki Keskustelusivu Palautesivu Mondonet

"Torit syntyvät taas"

Oulun Torista
kaupungin sydän

OULU 1997,
PENTTI KIVIRANTA

Kauppatori kasvaa taas kaupungin sydämeksi, niin oululaisten kuin vieraidenkin jokapäiväiseksi tapaamis- ja oleskelutilaksi.

"Oulun Torista syntyy käsite, jota tullaan katsomaan tänne ympäri maata", ennustaa Hemmo Kuuranhalla, kävely-kauppakatu Rotuaarin isähahmo.

(Hemmo Kuuranhalla teki Rotuaarin toimintojen kehittämisessä ja Oulun Liikekeskus ry:ssä viisitoistavuotisen urakan kaupungin kehittämiseksi ja jäi eläkkeelle vuoden 1997 lopulla, tämän verkkolehden ilmestyttyä.) Ydinkeskustan kävelykadun ohjelmallisten toimintojen keksijällä, kehittäjällä ja "työrukkasella" riittää kokemusta sanojensa painoksi. Oulussa 1980-luvun alussa herännyt kävelykatuhanke henkilöityi voimakkaasti juuri Kuuranhallaan. Hän on jaksanut kulumattomasti viedä läpi niin Rotuaarin perustamisen kuin monet sen työteliäät tapahtumaprojektit.

"Oulun Kauppatori on teknisesti Suomen paras kauppatori, ja se voi olla Suomen paras myös ohjelmallisesti", Kuuranhalla arvioi. "Toria on pakko mutta myös helppo kehittää." Kuuranhallan visioissa Oulun Tori on kesällä ihmisten kohtaamispaikka siinä missä kauppapaikkakin. Oikein isojen tilaisuuksien järjestämispaikka se ei voi olla, koska torikauppiaat tarvitsevat vuokraamansa toripaikat läpi kesän.

Suurille tilaisuuksille Tori olisi kuitenkin avoin talvella. Näin sen käyttöaikaa saataisiin jatkettua lähes ympärivuotiseksi. Kuuranhalla näkee, että Oulun Torin käyttö pitääkin saada ympärivuotiseksi. Torin elämän tulee alkaa heti lumien sulettua ja jatkua jouluun.

Torin tapahtumat voisivat olla kaupallisia, mutta tapahtumien pitää perustua Kuuranhallan mielestä Kauppatorin luontaiseen kauppaan. Kehittynyt Tori ei kilpaile Rotuaarin kanssa, kun sen ohjelmasisältö rakennetaan sen itsensä luontaisiin mahdollisuuksiin. Siitä idea esimerkiksi kalatorista. Hemmon visio laventuu vielä avarammaksi: marraskuun lopulta jouluun saakka Torilla voisi olla Christ Kindle -tyyppinen Talvitori: lahjatavaroita, käsitöitä, piparkakkutalokilpailuita, joulukuusenmyyntiä, myös isoja jouluun liittyviä operaatioita... "Eikä mitään tuulisia telttoja, vaan kunnolliset myyntikojut kauppiaille", Kuuranhalla vaatii.

Joulun jälkeen olisi arktisten talvitapahtumien vuoro. Niitä Kuuranhallan visiossa kehitetään entistäkin enemmän Arktisen Meren aiheisiin.

Torille voidaan tuoda myös kulttuuri. Oululaiset taiteilijat saisivat tulla esiintymään tai muuten näyttäytymään taiteensa kanssa kaupunkilaisten sydänpaikassa. Kaupunginteatteri ja -orkesteri voisivat tarjota maistiaiset ensi-illoistaan ja konserteistaan Torilla. Taidemuseo voisi vilauttaa uuden näyttelynsä helmaa torikansalle.

"Haastan kaikki oululaiset kulttuuritahot mukaan kolmivuotiseen tavoitetyöhön Torin kehittämiseksi", Kuuranhalla murahtelee. "Rotuaarin toiminta on jo vakiintunut, se pärjää omillaan."Lähetä palaute
Kiitos!
© COPYRIGHT
Rosamondo Oy 1997-2005