Infosivu Sisältösivu Oulun kaupunki Keskustelusivu Palautesivu Mondonet


Nuorison yö Rotuaarilla

Oulun nuorison toivomuslista:

Kenkäkauppoja, koriskenttä,
musiikkia, taidetta ja tivoli

OULU 1997, MAIJA MYLLYLÄ

Mitä Rotuaaria perjantaiyönä mittaavat nuoret haluaisivat kaupungiltaan? Millainen olisi nuoren unelma-city vuonna 2002?

"Siellä olisi kauppakeskuksia, joissa on paljon erilaisia kauppoja, hyviä nuorten kauppoja ja musiikkiliikkeitä", unelmoi 16-vuotias Hanna.

"Nykyään täältä löytyy vaatteita vain vanhemmille naisille", valittaa vuotta vanhempi Tanja.

"Ei ole paljon valinnanvaraa, joka toisella on samanlaiset vaatteet päällä", Hanna myötäilee.

"Ja siellä pitäisi olla kenkäkauppoja, joista löytyy kokoja alle 36-numeron jalkaan", naurahtaa 15-vuotias Mari.

Kuluttamistilaisuuksien lisäksi nuoret haluaisivat keskustaan myös ihmisiä ja tapahtumia.

"Me istutaan tuolla lavalla joka viikko, joka päivä, joka ilta. Katsotaan vain, kun ihmisiä kävelee ohi", kertoo Ghostiksi itsensä esittelevä Jukka, noin 18 vuotta.

"Olisi hienoa, jos täällä olisi hyvä meininki. Lavalla olisi bändejä soittamassa musiikkia viikonloppuisin, ja välillä olisi muutakin ohjelmaa."

Tekemistä kaipaa myös Bandoggina tunnettu Janne. "Johonkin keskustan puistoista voisi tehdä koriskentän, se ei veisi nurmikolta paljon tilaa."

Talvella tulee kylmä

Kaksi Minnaa (15 ja 16) toivoisivat tulevaisuuden keskustaan nuorille tiloja, joissa voisi vain oleskella ja tavata tuttuja.

"Jotain sisätiloja, jotka olisivat koko yön auki. Jotain sellaista kuin Asematunneli Helsingissä. Kesällä voi olla täällä Rotuaarilla, mutta talvella tulee kylmä."

"Täällä voisi olla enemmän penkkejä. Ja terasseja nuorillekin", haluaisi Hanna, 14.

"Ulkoruokapaikkoja, katukeittiöitä", toivovat muut tytöt. "Ja ulkovessoja, joissa käyminen ei maksaisi mitään. Nyt ei pääse yöllä mihinkään."

14-vuotias Anita ei tyydy yhtä vähään. Hän haluaisi keskustaan tivolin. Toiveista syntyy kunnon kilpakiljunta.

"Uima-altaita."

"Metro."

"Limppiämpäri", huudahtaa toinen Minnoista, ja sylkäisee vakuudeksi. "Rotuaarille tai aivan lähelle pitäisi saada paikka, johon voi mennä, jos on liian päissään", vakavoituu 14-vuotias Heli.

"Ja enemmän sellaisia ihmisiä kuin Lea ja Reijo." Nämä ihmiset ovat iikonloppuöinä keskustassa päivystäviä Nuorisoasiainkeskuksen erityisnuorisotyöntekijöitä. "Poliiseja pois, ja tilalle ihmisiä, joille voi puhua."

Miltä ensi vuosituhannen keskusta sitten näyttäisi? "Sen pitäisi olla iso", sanoo Kirsi, 17.

"Jotakin uudistusta pitäisi olla, mutta pitäisi säilyttää vanhaakin, ettei ihan kaikkea turhaan hävitettäisi", esittää Tanja. "Siellä kuuluisi aina musiikkia. Valoja olisi joka puolella. Sellaista jänskää", haaveilee Hanna. "Modernia", miettii Mari.

"Sellaista siistiä, ufoja. Sellainen keskusta, missä jaksaisi kulkea ja vain katsella. Oikeat taiteilijat voisivat tulla tekemään graffiteja. Ei mitään tuherruksia, vaan ihan kunnon töitä."

Aurinko on nousemassa eräänä kesäyönä Rotuaarilla, kun tätä haastattelua tehdään. Missä nuoret itse uskovat olevansa viiden vuoden kuluttua?

"Jossain isommassa kaupungissa."

"Helsingissä.

"Jenkeissä tekemässä rahaa."

"Naimisissa."

"Eiköhän me täällä pyöritä silloinkin."Lähetä palaute
Kiitos!
© COPYRIGHT
Rosamondo Oy 1997-2005