Infosivu Sisältösivu Oulun kaupunki Keskustelusivu Palautesivu Mondonet

Meritulli tuo uusia
asukkaita keskustaan

OULU 1997, KAARINA NISKALA

Perheiden haluttomuus asua keskustassa ja asuntojen muuttaminen liike- ja toimistotiloiksi aiheutti menneinä vuosikymmeninä keskustan asukasluvun laskun. Väkiluku on kääntynyt kuitenkin 1990-luvulla nousuun, mikä on seurausta johdonmukaisesta keskustan täydennyskaavoittamisesta.

Keskustan edelleen kehittäminen on avainasemassa, sanoo Heikki Kantola Oulun kaupungin Teknisestä toimistosta. Jo valmiiden Myllytullin, Paasikorttelin ja Koivukorttelin jatkoksi on rakennettu Meritulli jo lähes valmiiksi, ja Lyötyn vuoro on pian.

Entisen Keskuskentän alueella rakennustyöt alkoivat syksyllä 1997, ja kaikkien kortteleiden on määrä olla valmiina vuonna 2001, kertoo kaavoitusarkkitehti Elli Maalismaa. Asuntoalueen rakentaminen aloitettiin Meripuoti-korttelista, joka rajoittuu Saaristonkatuun ja rantaan.

Meritulli on mitoitettu 900 asukkaalle. Rahoituksessa on päädytty sekarakenteeseen, jolloin alueelle tulee sekä nk. kovanrahan asuntoja, valtion rahoittamia omistusasuntoja, asumisoikeusasuntoja että vuokrataloja. Kiikelin asuntorakentaminen toteutuu pääasiassa kovanrahan kohteena.

Vanhat puutalokorttelit

Meritullin suunnittelussa on haluttu nostaa esiin alueen historia ja "genius logi" eli paikan henki. Uusi nimistökin eli Tervaraitti, Meritullinraitti ja Lohenpyrstö-puisto sekä korttelit Narikka, Meripuoti, Puukhollari ja Tervahanhi viittaavat vahvasti tähän. Myös osa vanhasta rakennuskannasta on kunnostettu.

Aleksanterinkadun entisiin puutalokortteleihin on noussut 2-3 -kerroksisia asuinrakennuksia. Kauppa-Albertiin, Köysiporttiin ja Oulun Aleksanteriin mahtui yhteensä noin 250 asukasta.

Kauppahallia nurkittain sijaitseva Jurveliuksen talo on suojelukohde. Rakennus on saneerattu hienovaraisesti ja PSOAS rakennutti siihen noin 60 neliömetrin suuruisia perheasuntoja opiskelijoille. Kauppurienkadun puoleinen "hellahuone" sai jatkokseen uudisrakennuksen.

Meritullin alueeseen liityvät läheisesti myös Liljeblomin ja Waenerbergin arvorakennukset Torikadulla. Pitkään torsona seisseet talovanhukset kokivat peruskorjauksen ja pääsivät laajennuksen jälkeen jälleen aktiivikäytöön rikastuttamaan ympäristöä ja kertomaan alueen menneisyydestä.

Aleksanterintorin 115-vuotiaan koulutalon tulevaisuus on vielä epävarma. Kelpaako se uudisrakennusten seuraksi vaikkapa kouluna tai päiväkotina? Meritulli on joka tapauksessa kehittymässä eläväksi ja toimivaksi keskikaupungin asuinalueeksi meren ja kauppatorin perinteikkääseen ilmapiiriin.Lähetä palaute
Kiitos!
© COPYRIGHT
Rosamondo Oy 1997-2005