Infosivu Sisältösivu Oulun kaupunki Keskustelusivu Palautesivu Mondonet

Oulun keskikaupunki
saadaan viihtyisäksi
viherrakentamisella

OULU 1997, KAARINA NISKALA

Kaupunginojan rannat ovat nykyisin kokonaisuudessaan puistovyöhykettä. Puistomaisina niillä onkin perinnettä, sillä vanhastaan ne ovat toimineet laidunmaina ja suoja-alueina tulipaloja vastaan.

"Ikääntyneet istutukset vaativat kuitenkin uusimista, sillä satavuotiaat koivut voivat olla vaaraksi ohikulkijoille", kertoo maisema-arkkitehti Pirjo Neumann. "Puistoja kunnostetaan, jotta ne kestäisivät kulutusta. Kadunkausteita, roskakoreja ja penkkejä uusitaan jatkuvasti ympäristöön sopiviksi."

Otto Karhin puiston peruskorjaustyöt ovat valmistuvat vuonna 1998. Voimakkaan läpikulkuliikenteen vuoksi Oulun keskeisimmän puiston käytävät kivetään ja samalla rakennetaan sadevesiviemäristö. Kaupunginojan varrelle tehdään muutama istuinporras ja ojan reunaan istutetaan pensaita ja perennoja.

Snellmaninpuiston ja Madetojanpuiston saneeraukset valmistuivat jo 1997. Snellmaninpuistoon on istutettu sekä ikivihreitä pensaita että havupuita. Madetojanpuistossa patsaan ympäristö on nurmetettu ja yksi ruhtinaanpoppeli poistettu. Puistosta saatiin tällä tavoin ilmavampi ja valoisampi.

Kaupunginojan eli Plaanaojan rannan kunnostus saadaan valmiiksi vuonna 1999 Kainuuntien varrelta.

Ruhtinaanpoppelit häipyvät Oulusta

Raksilassa Kaupunginojan varrella seisovat ruhtinaanpoppelit säilyvät vielä: kun kevyen liikenteen väylä siirtyy kauemmaksi, ei poppelien "lumisadekaan" niin haittaa. Muualta, mm. Madetojan musiikkikeskuksen luota ruhtinaanpoppeleita on jo poistettu.

Ruhtinaanpoppelit aiheuttavat kesäisin pölyongelmia, ja siksi ne poistetaan vähitellen kaupungista kokonaan. Tilalle tulee siistimpiä puita. "Suurten poppelien hävittäminen muuttaa merkittävästi kaupunkikuvaa. Siksi on tarkoin harkittava, miten poisto toteutetaan", sanoo Martikainen.

Keskustan puistoihin suunnitellaan myös tunnelmavalaistusta. Uusi valaistus saa puistot mielenkiintoisemman näköisiksi korostamalla niiden kasvillisuutta ja maisemaa.

Hallituskadun uusi vihreä ilme

Oulun keskustan puistot ovat ainutlaatuisia ja ne on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti merkittäviksi kohteiksi. Viheralueiden merkitys keskikaupungilla on yhä kasvanut, sillä puut ja pensaat ovat hävinneet pihoilta lähes kokonaan ja liikenne on vallannut laajoja alueita. Hallituskadulla valmistuvat uudet istutusalueet katualueen keskelle.

Lehmukset sekä keiju-, koivu- ja norjanangervot rajaavat Kaarlenväylää. Lisäksi ainakin Kauppahallin kulmilla kasvaa ainakin laakeripoppelia. Lehmuksia istutetaan lisäksi Saaristokadun alkupäähän. Pikisaaressa pääkadun varsi saa perinteisen koivurivistön.Lähetä palaute
Kiitos!
© COPYRIGHT
Rosamondo Oy 1997-2005