NoMiss!
-hakukoneopas
Takaisin edelliselle sivulle
Mondonetin kansilehdelle
Mondo-lehden sisällysluetteloon
Rosamondo Oy:n esittelyyn

 

Click for NoMiss! in English
In English

 

Palautteen lähetyssivulle
© Rosamondo Oy

Search Engines

LinkExchange
LinkExchange Member

 

 

@ddress.finder

Englanninkielinen, kansainvälinen eMail -osoitteiden haku. Siisti ulkoasu. Noin kuusi miljoonaa nimeä koko maailmasta. Löytää myös Suomesta, uudetkin.
http://www.iaf.net/


AJR Newslink

AJR = American Journalism Review.
Etsii uutisia, uutissivuja, mutta myös paljon muuta, mm. amerikkalaisten toimittajien eMail -osoitteita. Lähinnä USA:sta, mutta käyttää hyväkseen useiden kansainvälisten hakukoneiden tietokantoja. Etsii myös NewsLinxin listoista.
http://www.newslink.org/search.html


All-in-One

Nätti hakukokonaisuus, valitettavasti koskee vain USA:ta.
http://www.all-in-one.com/


AltaVista Digital

Ilmoittaa tuntevansa ainakin kahdeksan miljardia hakusanaa 16 miljoonalta saitilta. Pääkielenä englanti, mutta nykyisin hakukielen voi valita useista vaihtoehdoista. Kansainvälinen; tukena useita peilisaitteja ympäri maailmaa. Sana- ja sanayhdistelmien haussa maailman tehokkain ja nopein hakurobotti. Suurin tietokanta. Oman URLin ilmoittaminen mahdollista ja jopa helppoa. Haun kohdetta voi kätevästi rajoittaa ja saatuja tuloksia edelleen tarkentaa.
http://www.altavista.digital.com/


AltaVista Telia

Ruotsalaisen Telian sovellus yhdysvaltalaisen AltaVistan suositusta hakurobotista. Telian versiossa voit valita kielen ja maan, joilla haku ensisijaisesti toteutetaan. Mm. suomi, ruotsi, norja, tanska, ranska, saksa, eesti. Hakukone tarjoaa luettelon kärkeen valitussa maassa sijaitsevat URLit, jotka täyttävät hakuehdot, mutta täydentää listaa myös muiden maiden siteilla. Oman URLin ilmoittaminen onnistuu suomen kielellä. Ilmoituksen päivittyminen kansainväliseen hakuun kestää kauan, joten se kannattaa hoitaa erikseen, jos tarpeen.
http://www.altavista.telia.com/


AltaVista Technology Inc.

AltaVista -nimen ensimmäinen omistaja. Sopu sijaa antaa: tämä sivu tekee omaa bisnestä mm. domainien rekisteröimisellä ja URLien maksullisella ilmoittamisella kaiken maailman hakukoneisiin. Sivulla on kuitenkin myös haku, joka käyttää suoraan tunnetumman AltaVistan laajaa tietokantaa.
http://www.altavista.com/


Anzwers

ANZWERS = Australian & New Zealand Web Enquiry Research System.
Hakurobotista on mahdollista valita myös koko maailma haun kohteeksi. Tämä austroaasialainen hakukone kertoo itse löytävänsä hakusanoja 54 miljoonasta dokumentista. Oman URLin voi ilmoittaa itse. Asiallinen hakusivu. Kuuluu Inktomin sponsoroimaan kokonaisuuteen, joten käyttää omiensa lisäksi myös mm. HotBotin tietokantoja ja koneita. Useita eri hakusyvyyksiä.
http://www.anzwers.com.au/


Ask Jeeves

Jeeves on tuttu romaani- ja tv-sarjan henkilö, ammattinsa taitava palvelija. Jeeves vastaa kysymyksiin myös netissä! Kyseessä ei ole varsinainen sanahakukone, vaan Jeevesille todella voi esittää kysymyksiä. Tosin englannin kielellä: hakukone käyttää niitä sanajonoina (phrase) ja vertaa koneelle ohjelmoituihin mallikysymksiin.
http://www.askjeeves.com/


AutoVista

AutoVista käyttää suoraan useiden autoliikkeiden vaihtoautokantaa: siitä voi etsiä itselleen sopivaa vaihdokkia. Vaihtoautojen hakupalvelussa on tuhansia käytettyjä autoja sadoista merkkiautoliikeistä eri puolelta Suomea. Sivut sisältävät myös mm. kuluttajatietoa. Tietokanta päivittyy joka yö.
http://www.autovista.fi/


CelebSite

Etsii tietokannastaan tietoa näyttelijöistä, koomikoista ym. julkisuuden henkilöistä.
http://www.celebsite.com


DejaNews

Tehokas hakukone, kun haluaa päästä selville siitä, kuka kirjoittaa ja mitä kaiken maailman uutisryhmiin (newsgroups), Usenetiin. Hakee hyvin myös suomalaisista nyyssiryhmistä. Ellei sinulla ole mahdollisuutta käyttää mail-ohjelmaa, Deja News sallii sinun lähettää Web-sivulta nyyssipuheenvuorosi Usenetiin.
http://www.dejanews.com/


eemeli

Suomenkielinen, myös kansainvälisiä henkilöosoitteita tietävä haku. Serverin pikkuveli.
http://www.eemeli.net/


EuroSeek

Haun voi toteuttaa useimmilla eurooppalaisilla kielillä, myös suomeksi. Kielen voi valita todella monista vaihtoehdoista, mm. turkiksi, slovenskiksi ja islanniksi. EuroSeek painottaa eurooppalaisuuteen, vaikka se sisältääkin tietoja ympäri maailmaa. Hakua voi rajoittaa usealla tavalla, mm. maantieteellisesti, mutta toisaalta voi myös hyväksyä hakuun mukaan koko maailman saitit.
http://euroseek.net/


EuroSeek suomeksi

Käyttää suomen kielellä EuroSeekin tietokantaa, joka on nopeasti laajentunut samalla kun haun tarkennukset ja vaihtoehdot ovat kehittyneet huimasti.
http://euroseek.net/index?ifl=fi


Excite

Englanninkielinen, kansainvälinen. Hakukoneiden maailman kärkiluokkaa. Hakutoiminto perustuu saittien ryhmittelyyn, hierarkiaan. Antaa mahdollisuuden tarkentaa hakua kategorioiden ja kuvausten avulla, ja tuntuu siltä että se joskus jopa "ymmärtää" mitä ollaan hakemassa. Sisältää myös mahdollisuuden hakea uutisia ja Usenetin puheenaiheita.
http://www.excite.com/


FTP Search

Kansainvälinen ftp-tiedostojen haku graafisessa Webissä. Hakusivu yhtä askeettinen kuin tekstipohjainen File Transfer Protocol itse!
http://ftpsearch.ntnu.no/ftpsearch


Four 11

Englanninkielinen, kansainvälinen eMail -osoitteiden haku. Ei löydä hyvin Suomesta, ainakaan uusia osoitteita.
http://www.four11.com/


FTP Sunet

Käyttää samaa tietokantaa kuin FTP Search. Ruotsalaiset ovat hieman värittäneet hakusivua.
http://ftp.sunet.se:8000/ftpsearch


HotBot

HotBot on maailman kärkiluokkaa: se sisältää tiedot 54 miljoonasta dokumentista (HotWired- ja Inktomi-yhteistyötä) ja antaa laajat mahdollisuudet rajoittaa hakua erilaisilla hakumääräyksillä.
http://www.hotbot.com/


Ihmemaa WWW.FI

Suomenkielinen, suomalainen. Omaa mahdollisuudet kehittyä hyväksi hakukoneeksi, mutta on erinomaisen rajoittunut .fi -domaineihin. Oman URLin voi ilmoittaa itse, mutta kaikki muut kuin .fi -päätteiset täytyy erikseen perustella eikä "läpimeno" ole varmaa. Kotimaan .fi-URLien paras tuntija.
http://www.fi/


Inet

Suomenkielinen, kotimainen. Ei varsinainen URLien hakukone, vaan Telen Keskuskadun sisäinen hakemisto. Löytää vain Keskuskadun sivuille mukaan tulleet firmat ja niiden sivut.
http://www.inet.fi/


Infomine

Hallitsee hienosti kokonaisen suuren yhdysvaltalaisen yliopiston ja sen kanssa yhteistyössä olevien laitosten tietokannat. Mutta ei enempää.
http://lib-www.ucr.edu/">


Infoseek

Parhaita kategorisoituja hakukoneita maailmassa. Sisältää nykyisin myös paljon muuta asiaa: uutisia, erikoishakuja, chatteja yms.
http://www.infoseek.com/
http://www2.infoseek.com/
http://guide.infoseek.com/


Internet Movie Database Search

Etsii nimensä mukaisesti elokuvien ja tv-ohjelmien sekä tv-elokuvien esittelysivuja ja muita mainintoja. Voit hakea elokuvan tai jonkin tekijän nimellä yms.
http://uk.imdb.com/search


Jumbo Shareware Search

Englanninkielinen, ja lähinnä englanninkieliseen maailmaan keskittynyt shareware-tuottajien ja -ohjelmien etsintärobotti.
http://www.jumbo.com/


Kompassi

Suomenkielinen ja suomalainen. Finnet-puhelinyhtiöiden omistama hakukone. Voit valita haun kotimaasta, koko maailmasta tai vain Kolumbuksen omasta sisällöstä. Käyttää haussaan Alta Vistaa, Linkkiopasta, Helsingin Sanomien hakua ja lisäksi sekä serveriä että eemeliä. Viimeksi mainitun vuoksi on erikoisen kätevä: samalla hakukerralla saat esiin saitit, sivut sekä eemelistä vielä sivuihin liittyvät henkilöt heidän eMail -osoitteineen. Hakemalla Kompassin avulla mitä tahansa hakusanaa saat lisäksi käyttöösi Helsingin Sanomien Verkkoliitteen Arkistohaun, joka Hesarin omalta web-sivulta yritettäessä vaatii salasanan.
http://query.kolumbus.fi/
http://kompassi.kolumbus.fi/


LinkMaster

"Koolein" hakukone maan päällä. Löytyy framessa, animaatiossa, videossa ja äänessä. ActiveX:ää ja Javaa. Vilkkuu ja läiskyy, raskassiirtoinen sivu, hitailla modeemeilla ei kannata yrittääkään. Ei löydä paljoa, lähinnä vain hakukoneelle itse rekisteröidyt koolit sivut (Kingdoms). Haluaa keskittyä koolien sivujen hakemistoksi (rekisteröimistapa innostaa niitä, joilla on omilla sivuillaan vilkettä ja mäiskettä). Kokemisen arvoinen sivu se on ja alareunassa on linkit oikeisiin hakurobotteihin.
 http://linkmaster.com/


Lisko

Suomalainen, oululainen linkitetty hakemisto. Tietää ja taitaa runsaan määrän hyödyllisiä asioita, joista on apua muita hakemistoja ja hakukoneita etsittäessä.
http://www.lisko.oulu.fi/


Lycos

Hakukone kansainvälistä aatelia. Ensimmäinen, ja monien mielestä yhä hakukoneiden ykkönen. Me rankkaamme sen kolmos- tai nelossijan tasolle. Lycos on kuitenkin ottanut taas ajasta kiinni ja lisäilee hyvää vauhtia hakusaittiinsa uusia sivuja ja kokonaisuuksia, jotka palvelevat uutis- ja keskustelunnälkäisiä websäläisiä. Antaa itse ilmoittaa omat websitet robotille.
http://www.lycos.com/
Samat palvelut ovat tarjolla myös parilla muulla kielellä. Lähinnä on ruotsalainen.
Lycos in Swedish.
http://www.lycos.se/
Tarjolla on myös kuva- ja äänihaku otsikossa "Pictures & Sounds".
http://www.lycos.com/lycosmedia.html


Magellan

Englanninkielinen, kansainvälinen. Kaunis ja selkeä hakusivu. Antaa ilmoittaa oman URLin. Yksi parhaista hakukoneista.
http://www.mckinley.com/


TAKAISIN ALKUUN | BACK TO THE START

Matilda

Mainossivujen hakuun erikoistunut kone. Myös suomenkielinen vaihtoehto.
http://www.aaa.com.au/


MapQuest

Karttahaku. Löytää minkä tahansa URLin ja firman sijainnin USA:n kartalta.
http://www.mapquest.com/


MetaCrawler

Tämä kansainvälinen meta-agentti kuuluu ilman muuta parhaimmistoon. Erittäin kehittynyt yhteishaku: hakee omista tietokannoistaan, mutta tutkii myös mm. AltaVistan, Lycosin, Exiten ja Yahoon tietokannat. Tämän ansiosta tuntee hyvin myös Suomen. Listaa ensin hakusanan, jonka alle luettelee eri hakukoneiden löydökset: tulos on helppolukuinen. Voit valita nopean tai täydellisen haun. Agenttiluonteensa vuoksi ei anna mahdollisuutta ilmoittaa omaa kotisivua, mutta sehän käy taustalla toimivien hakukoneiden kautta.
http://www.metacrawler.com/


Microsoft Searching

Yhteinen hakujen aloitussivu kuudelle suosituimmalle kansainvälisille hakukoneille. Sisältää myös Microsoftin omien sivujen tietojen etsinnän. Lähinnä aloittelijalle.
http://home.microsoft.com/access/allinone.asp


Microsoft Yhteishaku

Sama kuin edellä, mutta suomenkielinen.
Same stuff in Finnish. http://home.microsoft.com/intl/fi/access/allinone.asp


MSN.COM Find

Yhteishakusivulle voi kirjoittaa hakusanan ja valita hakukoneeksi radionappulalla joko Yahoon, Exciten, Magellanin, AltaVistan, InfoSeekin tai Lycosin - tai etsiä Microsoftin oman saitin microsoft.comin sisäisellä hakukoneella.
Sivulta voi käyttää myös CMP:n NetGuidea ja etsiä tapahtumia, ohjelmia, keskusteluja jne. internetin päivittäisiä uutuusjuttuja.
Linkki WhoWheren sivulle auttaa, jos ihmiset ovat hukassa.
Microsoft lisää arsenaaliaan hakuihin. Aiemmin MS tarjosi useilla kielillä metahaku -tyyppistä useiden hakukoneiden yhteishakusivua (ks. NoMiss! sivulta Metahaku) sekä vuodesta 1997 lähtien tätä ulkoasultaan paremmin tehtyä ja toiminnaltaan joustavampaa Microsoft Networkin maksuttoman saitin yhteishakua.
MS julkaisi 21.10.1997 uutisen, jonka mukaan se perustaa MSN.COM -saittiin uuden, oman hakukoneensa. Koneeseen tulee Inktomin moottori, ja joitakin toimintoja käytetään suoraan Yahoo!n luoman Web-sisällysluettelon avulla.
Find -osio sijaitsee jo tällä hetkellä kielivästi alakansiossa "search". Find on raamisivu, johon ensimmäinen alla olevista linkeistä suoraan johtaa. MSN.COMin etusivulle pääsee toisen linkkirivin avulla. Uutiset MSN-hakukoneen avautumisesta ilmestyvät ennen pitkää ko. etusivulle.
http://www.msn.com/search/
http://www.msn.com/


Naughty Linx

Lähinnä vain www-sivujen laatijoiden ja ylläpitäjien omiin ilmoittautumisiin perustuva tietokanta. Keskittynyt seksiin: valokuvat, videot, strippipaikat, ravintolat, julkaisut, cd-romit... kaikkia näitä ja muuta alaan liittyvää esittelevät URLit.
http://naughty.com/


Nerd World Media

Vain yksi monien joukossa, eikä lukeudu parhaimmistoon.
http://www.nerdworld.com/users/dstein/index.cgi


Nordic Web Index

Funetin pohjoismaisten Web-sivujen hakupalvelu. NWI on pohjoismaisten tieteellisten kirjastojen yhteinen tietokanta, johon on talletettu tiedot pohjoismaiden Web-sivuista. Haun voi kohdentaa mihin tahansa Pohjoismaihin. Hakusanan eri kirjoitusasujen ja taivutusmuotojen etsimiseen voi käyttää katkaisumerkkiä #. Esimerkiksi hakusanalla tieteelli# löytyvät sivut, joissa esiintyy joku sanoista: tieteellinen, tieteellis, tieteellisellä jne. Hakua voi tarkentaa käyttämällä useita hakusanoja, monipuolisia hakuehtoja ja kohdistamalla haun vain tiettyihin dokumentin osiin. Palvelin on testaus- ja esittelyvaiheessa. Testiversiokin tuntui toimivan kohtuullisen hyvin.
http://www.csc.fi/cgi-bin/nwihaku/


Open Text

Hieman monimutkainen käyttää etusivulta aloittamalla, koska hakusivujen hierarkiaa ei ole mietitty loppuun saakka.
http://www.opentext.com/
Kätevämpää on aloittaa tavallisen haun sivulta, sillä siellä on myös linkkisarake palvelun muille hakusivuille, joita ovat power search, newsgroups ja email. Tavallinen haku ("simple search") ei ole tehokas. Myös muita hakukieliä voi valita, ei suomea.


PointCom

Lycosin omistama site, joka sisältää myös muuta kaupallista tavaraa kuin perus-Lycos. Tyypiltään "parhaat sivut Webissä".
http://www.pointcom.com/


Search.Com

Amerikkalainen hakuagentti monien samanlaisten joukossa. Ei paha, sillä kone hakee pääsääntöisesti AltaVistan tietokannoista, ja valikosta voi napata toiseksi minkä tahansa maailman suosituimmista hakuroboteista niiden tietokannoista. Kuuluu osana c|netin palveluihin.
http://www.search.com/


serveri

Suomenkielinen, kotimainen. Voit ilmoittaa oman URLisi ja kirjoittaa uutuuslistalle siitä oman lyhyen selostuksesi. Suosio lisääntyy nopeasti kotimaisten (uusien) URLien etsintäkoneena. Myös pikahakemisto ja suurimpien kaupunkien paikallissivuja. Kaiken kaikkiaan kunnianhimoinen hakukokonaisuus. Serverissä voi rekisteröityä ilmaiseksi OmaServeriin, jolloin robotti valitsee tarjolle taustaa (uutisia, uusia URLeja) omien mieltymystesi mukaisesti. Toiveet ruksitaan virtuaalikaavakkeeseen.
http://www.serveri.net/


Shareware.Com

Sharewaren hakuun ja imurointiin on tarkoitettu tämä Search.Comin rinnakkaishaku. Kuuluu osana c|netin palveluihin.
http://www.shareware.com/


Surf Point

Yhdeksän maailman suosituimman ja tehokkaimman hakukoneen etsintäsivukooste. Surf Pointin linkit esitelty tämän sivun oikeanpuolimmaisessa sarakkeessa. Surf Point sisältää myös muita aihekokonaisuuksia kuin hakurobotteja.
http://www.surfpoint.com/


Virtual Software Library

Webissä tarjolla olevien imuroitavien ohjelmatiedostojen hakugeneraattori.
http://www.vlib.org/


Web Crawler

Kuuluu hakurobottien maailman kärkiluokkaan. Käyttää lähinnä omaa tietokantaansa, mutta myös Lycosta ja Infoseekia. Tekee lyhyen listan, mikä tässä tapauksessa on hyvä: haun kärkitulos nopea hahmottaa. Ellei kunnon tuloksia, tarjoaa hakulinkkiä Exciteen. Ehdolla automaattisesti mm. Netscape Navigatorin hakuvaihtoehdoissa. Oman URLin ilmoittaminen mahdollista, ja ilmoittaminen käy helposti, jopa yhdeksän URLia kerrallaan.
http://www.webcrawler.com/


WebInfo

Suomen kotisivuhakemisto. Hakee ennen kaikkea yrityksiä ja niiden osoite- ja puhelintietoja. Löydettyihin tietoihin sisältyy myös kotisivun osoite ja linkki. Yritykset voivat ilmoittaa omia tietojaan joko lyhyen kaavan mukaan tai antaa pidemmän selostuksen, joka on maksullinen. WebInfolla voit hakea myös suoraan henkilöä.
http://www.webinfo.fi/


Yahoo!

Englanninkielinen, kansainvälinen hakurobotti. Yksi maailman parhaista. Perustuu kategorisoituun, hierarkiseen hakuun, josta monet pitävät enemmän kuin AltaVistan sanahausta. Käyttää nykyisin myös suoraan AltaVistan tietokantoja. Yahoo tarjoaa lisäksi linkin AltaVistan Advanced Searchiin, jos se itse ei löytänyt kysyttyjä hakusanoja. Oman URLin voi ilmoittaa itse, mutta se on Yahoon kategorioiden vuoksi hieman kinkkistä: toisaalta kategoriat pakottavat miettimään myös oman URLinsa sisältöä tarkemmin. Sisältää myös paljon muuta kuin vain hakua, kuten uutisia.
http://www.yahoo.com/
Yahoo on monipuolinen hakukone. Sille voi kertoa omat mieltymyksensä, "ilmoittautua jäseneksi", jonka jälkeen robotti tarjoaa mm. sinua kiinnostavia uutuuksia automaattisesti. Hakujen osa-alueita ovat mm. koolit sivut sekä Interpix Softwaren kanssa toteutettu uutuus: kuva-aiheiden haku, joka näyttää linkissä kuvan pienoiskoossa! Kuvalinkkejä tarjotaan mm. seuraavista aihekokonaisuuksista: viihde, eläimet, tähtitiede, kulttuuri, näyttelijät, mallit, autot jne.
Aivan hiljattain Yahoo on ryhtynyt rakentamaan Suomen-sivuja. Paikallissivuilla, joita on esim. USA:sta jo suurimpia kaupunkeja myöten, ideana on URLien paikallinen ryhmittely kategorioiden mukaan. Runsaasti tietoja Suomen paikallissivuilta ei vielä löydy, mutta hakemistorakenteeseen kannattaa varmasti käydä jo tutustumassa.
http://www.yahoo.com/Regional/Countries/Finland/


Yelloweb Europe

Eurooppalainen Web-haku, joka käyttää omaa tietokantaansa. Hakuun voi valita saksan, englannin, ranskan, espanjan, italian, venäjän mutta ei suomea. Tässä linkki englanninkieliselle sivulle.
http://www.yweb.com/home-en.html


TAKAISIN ALKUUN | BACK TO THE START