Kansi
HitIt!
NoMiss?
Info

Index


Tarkkuusammunta
tähtäimessä

Tarkkuusammunta harrastuksena vaatii mielen rauhaa ja fyysistä keskittymistä. Lajia ei voi harrastaa missä tahansa räiskyttelemällä: harrastajat ovat yleensä järjestäytyneet seuraan.
Oulun Metsästys- ja ampumaseuran toimintaperiaatteena on ampumisharrastuksen ja kilpailun eteenpäin vieminen Oulussa.
Raksilan palolaitoksen alakerran toimitiloissa seura tarjoaa kaikenikäisille oululaisille mahdollisuuden harrastaa monipuolista lajia.

Jussi Kaattari
Lohipadon koululta
näyttää miten
pitkäjännitteisyys
tuottaa tulosta.
Lohipadon koululaisia
    

Pirjo Lahdenperä © Rosamondo Oy 19.9.1997

Raksilan paloasemalla seuran tilavissa sisätiloissa on ampumisesta kiinnostuneiden mahdollista tutustua lajiin ja aseiden käsittelyyn. Ilma-aseradalla ampumiseen ei vaadita seuran jäsenyyttä.

Raksilan salilla
Seuralla on pitkät perinteet ampumaharrastuksen vaalimisessa.
Oulun Metsästys- ja ampumaseuran sihteerinä toimiva Ari Sive painottaa turvallisuutta tärkeänä perustana kaikille lajia harkitseville. "Harrastaminen on hyvä aloittaa ampumalla itsellensä vakaa pohja ilmakiväärillä ja siirtyä sitten ilmapistooliin, kun aseen käsittely ja tekniikka on hallussa", Sive toteaa.

Ilma-aseradalla ilmapistoolilla ja kiväärillä ampuminen onkin suositeltava aloitustapa ampumaharrastuksessa pitemmällekin etenevälle.

Turvallisuuteen pyritään myös ohjaamalla jokaista aloittelijaa käsittelemään asetta turvallisesti sekä suorituksien aikana että
niiden välissä.

Ari Sive
Nykytekniikka
on löytänyt
tiensä myös
seuran ilma-
aseradalle.

Ilma-aserata tarjoaa myös mahdollisuuden laserammuntaan ilmapistoolilla.
Speden Speleistäkin tutulla aseella voi seurata kuinka vakaa käsi on ennen ja jälkeen laukauksen. "On tärkeää pitää asetta ojennettuna vielä hetkinen laukauksen jälkeen. Näin kehittyy tyylipuhdas suoritus ", Ari Sive kehottaa. Seuran tiloista löytyy ilma-aseradan lisäksi ruuti-, siluetti-, jousi- ja liikkuva taulurata.

Ruutiradalla maali on 25 metrin päässä ampujasta ja radalla ammutaan 22 kaliperin aseella. Ampujalla on oltava radalle tullessaan mukana oma ase, patruunat ja kuulosuojaimet.

Siluettiammunnan juuret ovat Pohjois-Meksikossa jossa vuosisadan alussa fiestojen yhteydessä ammuttiin kytkettyjä eläimiä juhlaruoaksi. Urheillullisemman luonteen laji sai 1940 luvulla. Suomeen laji saapui vuonna 1983. Ammuttaessa Kiimingin ulkoradalla tai Raksilan sisäradalla on asento vapaa.

Liikkuvalla tauluradalla voi ampua kiikarivarusteisella ilmakiväärillä olympiakivääri-, villikarju- ja suomenhirvitauluja. Taulut liikkuvat edestakaisin radallaan kahden metrin matkan.

Liukuva taulurata
Ampumaseuran jäsen jos kukaan
osaa turvallisen aseenkäsittelyn.
Ruutirata
Elokuvista tutulla
ruutiradalla ammutaan
22:n kaliperin pistoolilla.


© Rosamondo Oy


OMAS

Juttu